• Нямате любими обяви.

Списък с любими:0 oбяви

Вход

Седем билки с аромат на Коледа

Какво е Коледа без любимите ни вкусове и аромати, даряващи ни с уют, вълшебство и любов? За някои това е ароматът на канела, за други – изкушаващият вкус на джинджифилови бисквитки, а за трети – уханието на тамян, който долавяме по време на празничните служби. Тази статия в билковата ни рубрика ще посветим на празничните аромати, с които всеки дом ще ухае на Коледа.

 

 

Канела

Канелата идва от кората на дървото Cinnamomum verum. Още в библейските времена Мойсей е казал, че маслото за свето помазание трябва да съдържа канела. В Древен Египет хората са използвали канела още 2000 г. пр. н. е. През Средновековието лекарите са я прилагали за лечение на заболявания като кашлица, артрит и болки в гърлото. Сега тя е втората най-популярна подправка след черния пипер в САЩ и Европа. Някои проучвания показват, че съединенията в канелата имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антидиабетни и антимикробни свойства. Това я прави изключително силна в превенцията срещу рак и сърдечносъдови заболявания, както и при редица други здравословни проблеми. В проучване, при което се сравнява антиоксидантната активност на 26 подправки, канелата се оказва категоричен победител. Канелата е ефикасно средство за сваляне на кръвната захар. Наред с всичко друго тя придава изключително приятен аромат на сладки и солени ястия и редица коледни рецепти се свързват именно с тази билка.

 

 

 

Джинджифил

Един от символите на Коледа са бисквитките, известни като „джинджифилови човечета“. Джинджифилът съдържа биологично активни вещества, които притежават мощен подсилващ тялото ефект. Именно на това се дължи действието му като естествен имуностимулатор. Коренът от това растение помага за овладяване на първите симптоми на настинка и грип. Според редица изследвания джинджифилът може да намали действащи възпаления и инфекции на дихателните пътища. Той е мощно средство срещу настъпили възпалителни процеси в организма. Научно проучване доказва, че ежедневната консумация на джинджифил (суров или термично обработен) може да съдейства за намаляване на болката и напрежението в мускулите, което е предизвикано от предишни травми. Екстрактът от джинджифил е богат на много растителни полифенолни съединения (гингерол и неговите производни, флавоноиди, катехини, изокатехини и други), които имат висока антиоксидантна активност.

 

 

 

Звездовиден анасон

Звездовидният анасон носи името си от красивите шушулки, които имат формата на звезда. Може би това е една от причините тази подправка да се свързва с коледните празници. Готвачите познават добре този продукт и го използват в много ястия. Различни научни изследвания обаче показват, че той може да има приложение и в традиционната медицина, тъй като носи редица ползи за нашето здраве. Звездовидният анасон е чудесен източник на някои растителни съединения, които могат да са полезни за здравето, като флавоноиди, полифеноли, шикимова киселина, линалоол и галова киселина. Звездовидният анасон има антивирусни свойства, противогъбични и антибактериални свойства. Той е полезен за здравето на сърцето и кожата, а също така има способността да понижава нивата на кръвната захар.

 

 

 

Лавандула

Лавандулата се свързва с коледния празник по няколко причини. Смята се, че Дева Мария е изпрала пелените на новородения Иисус с тази благоуханна билка. Днес приложенията на лавандулата са изключително много. Тя се използва както в кулинарията, така също в козметиката, ароматерапията и медицината. Доказано е, че лавандулата може да премахне тревожността, да покачи настроението и да подобри качеството на съня. Освен това тази билка има антиоксидантни свойства – бори се с вредите, които свободните радикали причиняват на клетките. Ето защо лавандулата може да допринесе за заздравяването на рани и за облекчаването на кожни раздразнения. Различни изследвания доказват, че маслото от лавандула може да има и болкоуспокояващ ефект.

 

 

 

Розмарин

Според легендата розмаринът е цъфнал и е дал плодове (извън обичайния за това сезон) в нощта, когато се е родил Спасителя на Земята. Това е една от причините билката да се свързва с Рождество Христово. Макар че е известен най-вече като подправка за храна, розмаринът се използва широко и в традиционната медицина. Различни изследвания показват, че тази подправка има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те до голяма степен се дължат на конкретни полифенолни съединения като розмаринова киселина и карнозна киселина. Други проучвания показват, че розмаринът може да предотврати негативните ефекти от стареенето на мозъка. Някои учени дори съобщават, че той има защитен ефект срещу невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

 

 

 

Градински чай (Салвия)

Ако планирате да приготвите ястие с пилешко месо по празниците, градинският чай е чудесна подправка в случая. Той има силен, земен аромат, така че е нужно съвсем малко количество от него. В християнската религия тази билка е особено тачена. Една история разказва, че докато бягали от войската на цар Ирод, Дева Мария и Йосиф скрили младенеца Иисус в храсти салвия, растящи край пътя. В този момент билката била озарена от божествена светлина и придобила лечебни свойства. В българската народна медицина салвията е позната като божигробски босилек, какула, рожково биле, теменче. Тази ароматна подправка съдържа кофеинова киселина, хлорогенна киселина, розмаринова киселина, елагова киселина и рутин – всички те имат благоприятно въздействие върху здравето. Салвията съдържа над 160 различни полифеноли, които са химични съединения на растителна основа, действащи като антиоксиданти в организма.

 

 

 

Мащерка

Мащерката е билка, която се използва от векове. Тя е позната още на древните египтяни. Била е особено тачена от древните гърци и римляни. А през Средновековието стръкче от нея се поставяло под възглавниците, за да подпомогне съня и да отблъсне кошмарите. Освен това жените давали на рицари и воини подаръци, завързани с листа от мащерка, тъй като се вярвало, че билката прави мъжете по-безстрашни. И до днес мащерката се използва както в кулинарията, така и в медицината. Тя е ефикасно средство за справяне с кашлицата, а освен това се използва за подсилване на имунитета. Направено проучване доказва, че комбинацията от листа на мащерка и бръшлян помага за облекчаване на кашлицата и други симптоми на остър бронхит. Мащерката е известна с антибактериалните си свойства и учените смятат, че тя може да е подходяща за борба с акнето, за лечение на рани и някои видове кожни инфекции. Мащерката съдържа голямо количество флавоноиди. Благодарение на това тя оказва положителен ефект върху връзката между мозъчните неврони и стволовите клетки.

 

 

 

  

*Настоящата информация е предоставена с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист. Запознайте се с противопоказанията на билката, преди употреба.

 

Рубриката „Билките на Балкана“ достига до вас със съдействието на СЦДП – „Северноцентрално Държавно Предприятие“ ДП – Габрово, стопанисващо държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Материалите са подготвени от Радостина Аръшева – магистър по лечебни и етерични растения.

Предишна публикация
Коледната елха в Дряново вече грее. Вижте и програмата за празничния декември
Следваща публикация
Габровски камерен оркестър ви кани на коледен концерт

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.