• Нямате любими обяви.

Списък с любими:0 oбяви

Вход

“Свирещи”, “пеещи” и “спортуващи” дървени фигурки, дело на Питър Корк, експонираха в Градската галерия в Севлиево

Първата самостоятелна изложба на Питър Корк в градската художествена галерия ,,Асен и Илия Пейкови” беше официално открита на 16 юни, четвъртък, точно на неговия 71-ви рожден ден. Нещо ново, различно, свежо, живо и провокиращо има в изложбата, озаглавена „Фигури от дърво“ и включваща 26 творби, поставени в различни ситуации и моменти.

Питър Корк е роден на 16 юни 1951 г. в Кент, Великобритания. Той и съпругата му Адел заживяват в България преди 17 години, оттегляйки се от работата си на собственик на пъб и медицинска сестра. В България ги довежда неповторимата ни природа, четирите сезона, топлите летни температури, а като един голям бонус, както казват те – съседите и приятелското отношение на българина.

Питър казва, че винаги е имал афинитет към дървото и работата с дърво, но само като моменти за успокоение. Разходките в гората го провокират и вдъхновяват да намери художествения език, с който да покаже любовта си към природата. След една такава разходка, той се прибира с клон в ръка и, по думите на Адел, замечтан да вдъхне нов живот на нещо привидно загубено. Клонът е просто раздвоено парче дърво, но за него вече е първата дървена фигура от серията, която е изложена в изложбените зали на галерията. Добавяйки му стъпала и ръце от огънат кабел, той вече може да свири, пее, пали огън, да се напива, да танцува, спортува и всичко, което могат „да правят“ дървените фигури по принцип. От фигурите категорично си личи силният афинитет към музиката и нейното огромно въздействие върху въображението и работата на автора. В изложбата има портрети на любимите му Слаш, Фреди Меркюри, Ед Шийрън, вечните „Бийтълс“ и други.

Виждайки фигурите на Питър, негови съседи, вече приятели, му предлагат дървени плоскости върху които да ги монтира. Така започва търсенето на нови клони, раждането на все повече дървени хора, музиканти, спортисти и всякакви други „човечета“, занимаващи се с приятни, полезни и интересни човешки занимания. Чрез моделите си той успява да покаже кои са нещата от живота, които не бива да забравяме, без значение кои сме, на каква възраст сме и с какво се занимаваме. На първо място е движението и едно от най-важните – чувството за хумор и работата с желание, страст и въображение. Пет години след реализирането на идеята, част от фигурите на Питър живеят в Англия и Съединените щати, и в село Шумата, „занимавайки се“ с обичайните си дейности, носещи настроение, а не на последно място провокирайки ни да се посмеем, но и замислим. Наред с веселите фигури, в изложбата присъства и една социално-ангажирана творба, изобразяваща украинско семейство. Питър твори забавляващи се фигури през годините, стигайки до момента, в който вижда снимките на деца и майки, бягащи от войната, изминали километри в търсене на убежище. Безчовечността на човека към човека го кара да обърне посоката на работа, да отдаде уважението и съпричастността си по негов начин, с обяснението, че „това трябва да бъде направено“.

На откриването на изложбата присъстваха много сънародници на Питър и Адел, живеещи от години в Севлиевска община, а за доброто настроение допринесоха с музика на живо музикантите Джонатън Тейлър от Крушево и Николай Михайлов. Фотографиите, включени в изложбата, пък са дело на неговата добра приятелка Никола Милър.

 

източник

Предишна публикация
Добрият пример: третокласници дариха храна за животните от приюта „Улични сърца“ в с. Глушка
Следваща публикация
ПГТ „Пенчо Семов“ организира базар за размяна на книги, дрехи и предмети

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.