• Нямате любими обяви.

Списък с любими:0 oбяви

Вход

Време е за шипка!

С настъпването на есенно-зимния сезон, идва и времето за събиране на красивите и лечебни плодове от шипка. В нашата народна медицина шипката се прилага много широко и старите билкари не напразно я наричат „царица на билките“. Затова в днешния материал на „Билките на Балкана“ ще ви споделим пет ползи от тази супер билка.

 

 

Шипката е първенец за засилване на имунната система

Шипковият плод е истински мултивитаминен склад, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Едно от най-впечатляващите предимства на шипковият чай е високата концентрация на витамин C – най-високо съдържание от всички плодове и зеленчуци, като в това отношение шипката „изпреварва“ дори лимона и касиса. Ето защо, шипката е перфектно природно средство за поддържането на имунната система, както и за стимулиране производството на бели кръвни клетки, които защитават тялото от инфекции, за засилване на функцията на лимфоцитите, за поддържане защитната бариера на кожата срещу външни патогени.

В допълнение към витамин С, шипката съдържа и високи нива на полифеноли и витамини А и Е, витамини B1 и B2, каротин и много други – всички от които спомагат за укрепването и защитата на имунната система.

 

Поддържа здрави храносмилателната и отделителната системи

Шипката влияе положително върху перисталтиката на червата. Пектинът, съдържащ се в нея действа благоприятно върху стомашно-чревната и бронхиалната лигавица, тъй като образува покриващ слой върху тях, а танините препятстват развитието на гнилостни процеси в червата, и като допълнение шипката се бори с чревните паразити.

Шипката действа благоприятно и на отделителната система: бъбреци, жлъчен мехур, пикочопроводи, пикочен мехур. Тя изчиства отходните системи в тялото по един естествен начин и подпомага очистващата функция на отделителната система.

 

Много ефективна е при диария

Шипката е ефективна при диария поради съдържанието на стягащи вещества, танини. Тези съединения имат закрепващи свойства. Използването на отвара от плодове помага както за премахване на токсините, несмлени хранителни остатъци от тялото, така и за възстановяване на нормалното ниво на витамини и защита на чревната лигавица. Всички части на растението са подходящи за лечение на диария – венчелистчета, кора, корени.

 

 

Силно противовъзпалително средство, което помага при болки

Шипката се използва в борбата срещу всякакви възпаления. Тя помага при отлагането на соли в коленете, заболявания на хрущяла, ставите, отслабва болката при артрит и остеоартрит. Облекчава и менструални болки. Шипковият чай успокоява нервната система, помага при тревожност и безсъние. Плодовете се използват за лечение на рани, изгаряния, премръзвания.

 

Разкрасява и подмладява кожата

Тъй като съдържа витамин А, царицата на билките придава еластичност на кожата, забавя процеса на стареене и увеличава съдържанието на колаген. Семената от шипка съдържат значително количество гама-линоленова киселина. Последната е в състояние да придаде на кожата сияйна чистота.

Маслото от шипка е средство, което се използва за красотата и здравето на кожата от стотици години насам. То подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата равен и красив тен. Също така помага и в борбата с акнето, за суха и раздразнена кожа.

 

 

 

*Настоящата информация е предоставена с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист. Запознайте се с противопоказанията на билката, преди употреба.

Рубриката „Билките на Балкана“ достига до вас със съдействието на СЦДП – „Северноцентрално Държавно Предприятие“ ДП – Габрово, стопанисващо държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Материалите са подготвени от Радостина Аръшева – магистър по лечебни и етерични растения.

Предишна публикация
Актьорът и фотограф Владимир Карамазов – специален гост на Фотографски срещи Севлиево 2022
Следваща публикация
Специализиран кабинет за лечение на постковид усложнения в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.