• Нямате любими обяви.

Списък с любими:0 oбяви

Вход

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ става център за високи постижения в професионалното образование и обучение

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ ще бъде оборудвана за Център за високи постижения в професионалното образование и обучение, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието. Средствата за целта са осигурени по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“.
Общо 28 са професионалните гимназии в страната, които ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания.
Подкрепени ще бъдат дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция, основно обновяване на училищна образователна среда. Общият бюджет е 96 960 000 лева с ДДС, като максималното финансиране за един център е 3 462 857 лева с ДДС.
Обявяването на процедурата се очаква през февруари, а изпълнението на дейностите по нея ще стартира през юни – юли 2023 г. Определените от МОН 28 професионални гимназии (по една във всяка област в страната) са преминали през комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността им към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др. Като центрове за високи постижения те ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност и ще работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.
Отделно Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програма „Образование“ 2021-2027 (ПО). Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване квалификация на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се процедурата да бъде обявена в началото на 2025 г.
Източник: Областна управа Габрово
Снимка: МОН
Предишна публикация
Народно читалище „Будителите 2017” – Габрово обявява ежегодния си конкурс „Събитие на годината в областта на културата – Габрово’22”.
Следваща публикация
До края на седмицата в МЦ „Св. Иван Рилски” – консултация с нефролог, съдов хирург и гинеколог

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.